Zonnig Druten - Zonnepanelen

Zonnig Druten - Zonnepanelen - zonneënergie, zonnepanelen, zonnepaneel, zonneboiler, druten, zon, zonnig. Ons huis in Druten (Gelderland) is voorzien van 12 m2 zonnepanelen en een zonneboiler van 110 liter. Op deze website vind je actuele meetgegevens en opbrengstcijfers. zonneënergie, zonnepanelen, zonnepaneel, zonneboiler, druten, zon, zonnig

Algemene informatie

Aantal panelen: 6
Type: mono-kristallijn
Totaal vermogen: 1680 Wp
Effectief vermogen: ca. 1500 Wp
Totale oppervlakte: 12 m2
Richting: zuid-oost (135°)
Helling: 6°
Effectief wegens ligging: 90%
Omvormer: Mastervolt XS2000
Geleverd door: MetDeZon
In gebruik sinds: januari 2010
Huidige ligging sinds: maart 2016

Lees hieronder meer over de installatie en datalogging


Huidige status (13:20 uur)

Panelen zonnepaneel
Spanning:
Stroom:
Vermogen:
Productie:
Omvormer omvormer
Status:
Temperatuur:
Vermogen:
Rendement:
Netlevering contactdoos
Spanning:
Stroom:
Frequentie:
Levering:

Meetgegevens en opbrengsten 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Over de installatie

foto zonnepanelen

De PV-installatie bestaat uit twee rijen van drie monokristallijne zonnepanelen van ieder 280 Wp en ter grootte van 2 m2. In totaal dus 12 m2, hetgeen een bescheiden 1680 Wp oplevert. De panelen staan met 183° netjes op het zuiden en met 36° in de optimale hoek. Op de foto kun je zien dat ik de twee rijen net niet ver genoeg uit elkaar kan zetten, zodat er in december en januari een klein streepje schaduw van de voorste rij op de achterste valt. Ook verdwijnt de zon in deze maanden in de middag net een uurtje achter de top van het dak van de buren. Omdat deze maanden slechts aan een zeer klein deel van de jaaropbrengst zullen bijdragen, is het verlies hierdoor niet zo groot. De panelen zijn gemonteerd op K2-montagerails en met enkele grote stoeptegels 'verankerd'.

foto omvormer

De panelen zijn in serie, in één string aangesloten op de omvormer. Deze Sunmaster XS2000 van Mastervolt zet de gelijkstroom van de panelen om in wisselstroom. Na drie chinese omvormers te hebben gehad, die allemaal kuren hadden met hun interne software, toch maar één van een 'echt' merk aangeschaft.

foto meterkast

De omvormer is aangesloten op een aparte groep in de meterkast. Deze groep is gezekerd met een automaat met C-karakteristiek (i.p.v. normaal B). Hierdoor slaat de automaat niet af bij een eventuele piekbelasting als er plotseling een felle zon achter een donkere wolk vandaan komt.

De panelen, omvormer, bekabeling en connectoren zijn geleverd door MetDeZon. Het installeren en aansluiten heb ik zelf gedaan.Datalogging

foto rs485-usb converter

De Sunmaster XS2000 heeft een rs485-uitgang om 'm aan te sluiten op een pc of andere datalogger. Voor het aansluiten op een pc verkoopt Mastervolt een rs485-naar-usb-converter voor € 75,-. Even goed zoeken op internet levert echter deze converter (foto rechts) voor maar $ 15,65. En hij werkt prima. Wel even uitzoeken welke draadjes er precies verbonden moeten worden. De rs485-poort wordt hiermee zichtbaar op de pc als een standaard seriële communicatiepoort. Met de software van Mastervolt kun je nu de omvormer uitlezen. Er zijn twee versies van de software: het oude QS Datacontrol en het nieuwe, maar nog niet helemaal complete Masterlog. De communicatie met de omvormer werkt alleen als deze aan staat, dus genoeg vermogen van de panelen ontvangt.foto act1000 en router

Omdat ik geen kabel door mijn huis heen wil hebben, heb ik met dit kastje de rs485-verbinding omgezet naar een ethernet-verbinding, en die vervolgens met een oude router draadloos gemaakt. De eerder genoemde rs485-naar-usb-converter gebruik ik niet meer.

In eerste instantie had ik in C# een windows-service geschreven die iedere vijf minuten de actuele waarden opvraagt bij de omvormer. Hiervoor moest eerst het Mastervolt communicatieprotocol gereverse-engineerd worden. Dit kostte enig puzzelwerk, maar was met een beetje kennis van bits en bytes wel op te lossen. 

Het is natuurlijk zonde van de energie om een pc dag en nacht aan te laten staan alleen voor de logging. Daarom heb ik inmiddels een Python-script gemaakt dat draait op een Linux-based NAS, die toch al altijd aan staat. Dit script draait iedere vijf minuten. De omvormer wordt aangesproken en de actuele gegevens worden opgevraagd. De gegevens worden vervolgens doorgegeven aan de database van deze website. Behalve dat ze op deze website worden getoond, worden de gegevens ook geautomatiseerd doorgeven aan www.zonnestroomopbrengst.eu.